Hoog sensitief persoon (HSP)


wat is een hoog sensitief persoon?

Hsp's zijn uitgerust met extra "antennes" waardoor zij meer prikkels uit hun omgeving registreren dan de gemiddelde persoon. Je kunt dan denken aan prikkels die voorkomen op de werkvloer, drukke omgeving zoals markten of concerten, maar ook in gezelschappen zoals feesten en partijen. Wat vaak gebeurd als een HSP in zoín omgeving is dat hij of zij zich terugtrekt. Niet omdat een hoog sensitief persoon verlegen is maar meer omdat de persoon te kampen heeft met de gevoeligheid in zijn belevingswereld. HSP’s zijn zeer sociale personen. Ze zijn gevoelig voor meningen van anderen, doordat ze de stemming van een ander waarnemen.

Zodra een HSP bewust vanuit de bron werkt, wordt er makkelijker contact gemaakt met hun vermogens en kwaliteiten.

Leergang HSP

Uit ervaring blijkt dat de aandacht onbewust gericht wordt op de omgeving in plaats van bij de persoon zelf. Doordat de aandacht buiten ligt en niet gecentreerd bij de persoon, verliest de persoon vaak zichzelf hierdoor. Dat kost veel energie. Het is belangrijk dat een HSP bewust wordt van dit automatische proces. Zodra een HSP bewust vanuit de bron werkt, wordt er makkelijker contact gemaakt met hun vermogens en kwaliteiten. Op deze wijze blijft de buitenwereld bestaan, maar wordt daar geen last van ondervonden. Zenya biedt een leergang voor de HSP’s om dit automatische proces bewuster te ervaren. ...meer tekst »

Hoog sensitief persoon en hun sensitiviteit

Zenya begeleid HSP’s om hun sensitiviteit en heldervoelend vermogen niet langer als last of ziekte te laten ervaren. Zenya helpt HSP’s om op een andere manier te kijken en op een bewuste manier juist gebruik te maken van deze opmerkingsbegaafdheid.

eventuele karakterkenmerken waarin een hsp zich in kan herkennen zijn:

 • Houden van stilte & rust.
 • Diep geroerd kunnen raken door kunst en schoonheid.
 • Doen dingen graag in eigen tempo.
 • Zijn zorgzaam en bewust.
 • Dromen, fantaseren en overwegen veel.
 • Hebben een rijke innerlijke belevingswereld.
 • Voelen stemmingen van anderen aan.
 • Merken veel details en subtiliteiten op.


Wat houdt leergang HSP in?

De leergang is individueel en gericht op de persoon zelf. Er is geen één HSP hetzelfde. Kennisoverdracht is een onmisbare factor binnen de leergang en er zijn verschillende mogelijkheden hierin uitvoerbaar om een stukje zelfstudie te verwezenlijken binnen de leergang van Zenya. De leergang van Zenya is anders dan "hsp therapie".

binnen de leergang wordt uitvoerig ingegaan op:

 • Omgang met denkproblemen (mind) en emoties.
 • Effectief plannen en structuur aanbrengen.
 • Je eigen mening of ideeŽn durven te uiten.
 • Leren inzien dat er geen goed of fout bestaat.

De begeleiding is voor en door een HSP. Zenya vindt het belangrijk dat je je begrepen voelt en dat je gehoord wordt.


Hooggevoelig zijn is niet bijzonderder dan anders. Toch heeft een HSP vaak het gevoel anders te zijn en voelt zich vaak niet goed begrepen. Herken je jezelf in dit patroon en zie je sensitiviteit als een belast. Zenya begeleid op unieke wijze HSP’s. De begeleiding is voor en door een HSP. Zenya vindt het belangrijk dat je je begrepen voelt en dat je gehoord wordt.Doe de HSP test


We stellen voor geÔnteresseerden een speciale HSP test ter beschikking, waar je kunt testen of je hoogsensitief bent. Als je op de onderstaande knop drukt verschijnt er automatisch een nieuw venster met de test*.
* Om de test te kunnen doen moet Java Script ingeschakeld zijn.